Maukie - the virtual cat

joi, 6 decembrie 2012

Uite cum nu-mi place, nu inteleg si ma scirbesc

Am fost ziarista multi ani. In ultimii ani, chiar, am fost ziarista de de toate, in obscurul, dar indragitul, meu orasel de provincie din mijlocul tarii. Pe cultura, majoritar, in Bucuresti, dar si pe vremea 'triunghiului rosu", la   "Ziua', in '95-'96, va mai aduceti aminte? Uatever, politica ma intereseaza ca parte a societatii civile, adica, acord un interes normal platformelor, propunerilor si ce-o mai fi ai candidatilor politici. Nu am, in mod expres, pasiuni politice, am pasiuni culturale. Acum, insa, confuzia s-a intins ca raia chiar si peste creierul meu linistit, emigrat si de 42 de primaveri. Un anume domn, Mirel Curea, pre numele sau, a reusit sa ma faca sa ma intreb - pe Facebook, e drept, ceea ce, iarasi, nu stiu cit se pune (nu mai stiu nimic zilele astea) -, asupra pasiunilor politice absolut abracadabrante. Domnul cu pricina se revolta ca e Cartarescu, cu "Mendebilul", lectura la clasa a cincea. Am inteles si ca Antenele s-au bagat in povestea asta. Stupefierea mea atinge, ca sa zic asa, inefabilul. Nu se poate sa mai fiu mai stupefiata de-atit (evident, cu pre-pragul stupefierii adoptarii de catre PNL a lu' Jiji, cu pre-pre-pragul stupefierii unui prim-ministru plagiator dovedit, cu pre-pre-pre stupefierea unui Basescul), in fine, cu multe alte stupefieri.
Sa intinzi plasa zgomotos-cretinoid-politica peste imensa, minunata si extrem de greu clasificabila pasare a paradisului, care a fost, este si va ramine literatura si arta, mi se pare la fel de absurd ca atunci cind incerci sa vinezi tigri cu bazooka. Poate fi o practica, dar e... din alt film, dintr-un film in care grotescul se uita la el insusi si se intreaba cu ce-a gresit. Pe deasupra, el, grotescul, dezvolta niste serioase complexe de inferioritate.
A scrie bine nu inseamna ca esti un bun politician. Si io mi-am ros unghiutele la textele - de-o naivitate politica absolut induiosatoare, ale unor Plesu, Patapievici sau Cartarescu, sau altii, for that matter, Barbu, de pilda, sau Razvan Theodorescu -, dar cum poti sa intinzi mizeria in toata casa? Cum, cum ajungi la concluzia ca literatura sau eseurile, sau studiile de istoria artei, sau de estetica ale aceluia sunt proaste, pentru ca te scandalizeaza convingerile lui politice? Cum poti spune despre acest atit de incredibil scriitor, ca scrie prost, ca-ti baga copilul in regresie, ca alte asemenea idiotenii crase, doar pentru ca, asta e, ii place lui de Basescu?  Cum ajungi sa-ti mutilezi imaginatia, creativitatea, deschiderea si iarasi, for that matter, puterea de a discerne intre un context si altul? Cum?
Eu, personal, ma trezesc ca am militat din rasputeri pentru caderea mafiei basiste, ca sa ma trezesc ca voi milita din rasputeri pentru revenirea ei, dupa ce s-a intimplat in vara, dupa ICR, dupa multe. Mie sa-mi explice cineva, nu Mirel Curea, ca vomit, de ce ma face asta un om de cultura mai sclipitor si mai reprezentativ? Nu ma face.
Haideti sa nu mai combinam sula cu prefectura. Sula va suferi si nici prefectura nu se va simti prea bine.

Niciun comentariu:

De unde mă citesc

free counters

Persoane interesate

Despre mine

N-am cine stie ce de spus, ma cam fascineaza lumea, restul e...literatura