Maukie - the virtual cat

sâmbătă, 18 august 2007

Sexul Sufletului

Este un text mai vechi; o "ars poetica" pentru o cauza care pare continuu pierduta si regasita; sincera sa fiu, mai mult pierduta. Un rasarit al constiintei de sine care incepe bizar, intr-o inserare. Si mirosea a Regina-Noptii si a menta salbatica...

"Sexul sufletului

Cred că nu există adult care să nu ţină undeva, într-o îndoitură a sufletului, amintirea lungilor călătorii din copilărie în zona din josul pîntecelui. Aburul acelei nesfîrşite senzualităţi, fragmente de stări deopotrivă în logica jocului şi a presimţirilor, concretul a cărui trăsătură fundamentală este evanescenţa. O jucărie de aer, un nor de piatră. Acea stare, mai degrabă această amintire a mea despre acel atunci, este esenţa erosului.
Un soi de mistică a androginului, care-şi lipseşte tocmai pentru că se are prea mult. Uneori, cînd mijesc ochii ca să privesc lumea, regăsesc în goana tramvaiului acelaşi aer toxic şi incredibil de senzual în amurgul înaintînd ca o gură umedă peste oraş.

Cu sexul de mînă

Spre marea mea mirare am fost catalogată drept una care scrie despre sex: neinhibată, neînfricoşată, călare pe Kama-Sutra, vulgară, incitantă. Nu mai vorbesc despre nenumăratele oferte pe care le-am primit pe Internet cum că mă va satisface unul sau altul, în caz de nevoie spargem geamul. Ce să zic... adevăraţi zmei. Rămîne pur şi simplu neliniştea, freamătul pe care îl stîrneşte cuvîntul obscen, greu, carnea dezvirginată de idei.
Dar e dreptul meu să-mi bat joc de voi, să vă provoc, să vă ironizez la nesfîrşit, fără pic de compasiune, fără pic de milă faţă de imaginea pe care o aveţi în cap despre voi înşivă, faţă de prostia care vă aureşte şi vă face o pradă atît de uşoară pentru capcanele mele de cuvinte.
Calitatea de a stîrni polemici a sexului mă pune pe jar: îmi face o uriaşă plăcere să-mi disimulez paradigmele culturale în dosul nevinovatelor cuvinte ca „pula”. Altundeva, în alte straturi ale textului clocesc ouăle otrăvite. În ceea ce mă priveşte am făcut exact ceea ce am vrut să fac, nici o crimă de pe lume n-a fost mai îndelung premeditată. Unele poezii sînt scrise de-a lungul a zece ani, tăiate, fragmentate, reluate, abandonate şi din nou scrise.
Pornografia mă interesează în măsura în care este o dimensiune socială, o pîrghie; nu scriu despre propria mea sexualitate pentru că este un ritm al fiinţei mele pe care nu trebuie să mi-l explic mai mult decît respiraţia (şi, probabil, pentru că sînt conştientă că îmi trebuie mai mult talent, ha!). Undeva, între lumina reclamelor şi blugii mulaţi pe fund e o urmă amuşinată de un cîine.
Cumva, furia mea adolescentină, nu încetează să răbufnească, micul şi personalul meu război cu lumea îmi aduce linişte, confirmări, cuibăreala răsfăţată în pliul călduţ al mulţumirii de sine: „Iată, din nou, am avut dreptate, pot sta liniştită, nu m-am înşelat.”
De altfel, pentru cineva care ştie, de exemplu, pictura lui Holbein, „Ambasadorii”, nu e nici o vrăjeală. Sexul este pur livresc, cultura e biografie.

Sexul orgamizat

Teroarea, imuabilitatea plăcerii. „Cum se cheamă ce au făcut? Dragoste, după doctorul Reich, au îndeplinit sfînta funcţie a orgasmului, au scăpat ca prin urechile acului în ordinea următoare: 1) de nevroză; 2) de cuirasa caracterială; 3) de stază; 4) de fascism; 6) de stalinism; 6) de cancer. De-acum încolo sînt liberi şi mîndri, au învins două mii de ani de represiune sexuală iudeo-creştină”. („Noua dezordine amoroasă”, Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut).
La drept vorbind, e plictisitor să tot vorbeşti despre sex în termeni de revelaţie absolută. Cine a aflat deja că nu s-a născut prin fotosinteză e destul de incredul şi destul de precaut cînd se apropie de un text care „tratează” sexul. Singura scăpare, cît de cît onorabilă, e umorul. Nu ironia. Cînd scriu pentru revistă nu pot să nu mă gîndesc că mi-am pus şi eu problema cum se sărută. Mă simt oarecum prinsă în responsabilitatea pe care nu pot să nu o simt faţă de neliniştea pur operaţională, a faptului că „trăirismul” e paralizant, trebuie să ştii să mînuieşti un corp cu toată chinezăria nervilor care îl animă. E o funcţie pedagogică pe care mi-o asum cu voioşie, o provocare minunată, ca atunci cînd rîdeam tîmp pe sub bancă la orele de biologie.
Nu ştim să vorbim despre organele noastre sexuale – le acoperim pudici în chiloţeii dantelaţi ai sentimentelor, le personalizăm cu propriul nostru caracter. De ce nu ne investim rinichii cu dorinţe? De-abia ce bietul ficat a fost cît de cît ciugulit de vultur şi a ieşit din anonimat... În alte culturi a mînca este cel mai profund act de cunoaştere.
Nu mă încearcă nici o nostalgie, nici o părere de rău, nici un sentiment de vină sau dorinţa de a face mai mult din ceva care este deja ceea ce este. Din nou, plierea pe o realitate dublă, aşa cum este ea în sine şi libertatea de a o gîndi aşa cum sînt eu. Dar nu poţi spune nimic despre ceea ce nu ştii.
Încerc să ies din bălăcirea într-o exterioritate dureros de scîrboasă; nu suport jalnicele încercări de literaturizare de tipul „vulva ei fierbinte aştepta penisul meu tare”. Imediat mi-l imaginez pe Dumnezeu creînd vulve şi penisuri.
Nu te învaţă nimeni ce şi cum să simţi, nici măcar ce şi cum să ştii; dar e un subiect despre care se poate vorbi, se poate scrie, pur şi simplu. Un bun, necesar compromis, între fiziologie şi spirit.

Şi totuşi, scrisul...

Şocul nu a întîrziat foarte mult. Devreme mi s-a spus că mie îmi vine uşor că, oricum, am talent la scris; nici nu contează dacă am şi eu o idee, acolo, importantă e seducţia textului. Cu alte cuvinte, sînt lipsită de conţinut. A fost unul dintre puţinele momente care mi-au stîrnit revolta adevărată, o revoltă mocnită, apăsată, sumbră, un întreg secol al privitului pe sub sprîncene şi al lui „onaniştilor!” Nu pot spune că m-am potolit.


Cam aşa. "

6 comentarii:

gabrielacretu spunea...

Atentie! Foucault zicea odata ca occidentalii (categorie careia ii apartinem totusi, cel putin geografic) au inventat stiinta despre sex pentru ca nu au fost capabili sa inventeze nici macar o placere noua (exceptand-o pe cea a analizei...)

PS
Scrii frumos, in continuare, dar ma abtin de la critica, ca nu vreau sa iau bataie...

Mai bine fara spunea...

@Gabi Mersi pentru comment. Foucault avea dreptate :-)) Dar o sa mai postez una si mai tare! Mai citeste odata faza cu tabloul lui Holbein si cultura si sexul. Sexul e o capcana, tocmai pentru ca e supraevaluat. Vezi ca si Peter Gluck a picat in capcana asta :-) Pe mine ma amuza teribil.

Si nu bat! Decit rar si cu destul de putina convingere :-)

om_curios spunea...

vazut postare la hobbit si aterizat si p'aci :)negasit text referit la hobbit in blog (dar, de fapt, am fost avertizat). oricum, frunzarit acest blog... normal, din curiozitate. mi-a atras atentia acest post. poate n-am perceput foarte exact cap-coada "unde bati"; asadar nu voi aduce neaparat confirmari sau dimpotriva contestari textului, si de fapt nici macar n-ar fi important, (imi) pun doar cateva intrebari : 1. nu cumva cartile bune comunica esentialul unei biografii? nu (re)formeaza astfel biografii? 2. sexul, realitate in sine si/sau realitate proiectata, cum o fi, mai poate avea niste zurgalai atasati, pre numele lor iubire. iubirea e si ea supraevaluata? sau e moft? si daca iubirea exista, nu devine mai autentica tocmai datorita "livrescului"? (o vorba de duh de odinioara spunea ca sunt oameni care n-ar fi iubit niciodata daca nu ar fi auzit vorbindu-se despre iubire). de altfel, iluzia imi pare un lucru extrem de serios. imi vine acuma in cap un text de Baudrillard (stai sa iau cartea, sa dau frumos citatul... am luat-o) vorbind de acel soi de teatru pe care el il numeste antiteatru, confundat "cu derularea exacta a vietii noastre lipsite de iluzii-unde este oare forta iluziei daca ea se extaziaza retrasand doar viata noastra cotidiana si transfigurand locul nostru de munca". oricum, nu sunt venit cu pluta. stiu pericolele acestei perspective. dar ce sa fac, mie mi-a placut salbaticul lui huxley din "splendida lume noua".

Mai bine fara spunea...

salut Homo, ma bucur ca ai trecut pe-aici. Iubirea nu are cum sa fie supraevaluata, zic eu, problema e ca m-am plictisit de toate tabuurile si tumefierea organelor morale ale... moralizatorilor intr-ale sexului si, gata, m-am apucat de scris. In fond sunt o romantica incurabila...

om_curios spunea...

m-am linistit (a se imagina aici moaca de pe mess care isi sterge sudoarea de pe frunte). romantica incurabila, carevasazica, normal, doar de-aia iti place Hobbitul, cel mai incurabil dintre incurabili (pana si Eminescu o mai dadea in "Antropomorfism", in "Scrisoarea V"). by the way, iata ce-i "scapa" (a se citi, o spune verde in fata pentru orbetii care vad in poezia lui infamii [tumefiatii de care aminteai] sau, din contra, desi in fond acelasi lucru,o reduc la "fantezii" marfa, tocmai bune de agatat/substituit [moaca ranjita] dulcinee" ) Hobbitului intr-un interviu din finalul cartii "Dumnezeu se uita la noi cu binoclul": "Intrebarea e una mai grava! Ce te faci cand te indragostesti, cand depinzi cu masochista placere de celalalt, cand te lasi manuit, condus, nu mai conteaza ce-i vrea muschiul? Ei? N-ai imbobinat-o? Culmea este ca tocmai asta caut: "inrobirea, "adorarea", "divinizarea"!!! Nu-s ipocrit! Observ cu asupra de masura ca iubita are si cur, si tate, si toatea alea catifelate... Ma incurc in prea multe explicatii... " .

P.S.1. am autohtonizat nickul, prescurtarea nascand confuzii (moaca ranjita)
P.S.2. daca tot iti place Kubrick, incearca si 2001: A Space Odyssey. parerea mea :).

Mai bine fara spunea...

@Om curios
Sigur ca o imbobinam cu totii, numai ca poetii - zic si eu - au o gena cel putin bizara. Iubesc continuu, eu nu gasesc nimic pe lumea asta care sa nu fie de iubit. M-am intilnit cu multi oameni, am iubit personal vreo trei barbati, despre care nu suflu o vorba, dar altfel... Sigur ca sintem catifelati si frumosi pina in cele mai mici amanunte. Parul de pe un barbat imi da o senzatie stranie de animalut in blana caruia ma cuibaresc, de parca n-as fi citit un milion de carti si se presupune ca sint desteapta si evoluata. Iubesc animalul om la fel de mult pe cit iubesc sufletul om. Dar stii ce? Vorba cuiva de pe site-ul Hobittului. Prea ma iau in serios.

De unde mă citesc

free counters

Persoane interesate

Despre mine

N-am cine stie ce de spus, ma cam fascineaza lumea, restul e...literatura