Maukie - the virtual cat

vineri, 20 aprilie 2012

Poftim? Va rog frumos? Multumesc?

Ca m-am enervat de-abia acum cu problema mai veche a fumatorilor si a fumului de tigara si a nesimtirii, in genere. Nu, fratele meu alb si fumator, nu scoti pachetul de tigari din geanta si te-apuci de tras cuie, intr-un spatiu inchis, fara sa te intereseze ca ala de linga tine se sufoca. Ca regula, eu, indeobste, intreb: "Va deranjeaza daca fumez?" Daca raspunsul e da, ori abandonez fumatul in momentul cu pricina, ori - daca adictia ma cheama - ies pe o terasa, undeva, si fumez. Ca regula, imi pasa mai mult sa le fie bine celor din jurul meu, decit sa ma sparg eu in figuri nesimitite. Acasa la mine imi fumez si chilotii, in public caut sa-i respect pe ceilalti, iar optiunea de a fuma e exact asta, o optiune, ceilalti nu au optiunea de a nu respira. Asa ca, mai salcim, bre, fumatorilor. Tot ca regula, detest cind cineva, la masa, isi aprinde o tigara fara sa ma intrebe. Detest din rasputeri fumul de tigara cind maninc. Nu, nu vreau sa-l respir. Iar si din nou caut sa nu arunc chistoacele pe jos, desi o fac relativ mai des in mediul urban, unde exista salubrizare si oamenii-s platiti fix de-aia, sa curetze ce amar de nervi am avut eu aseara si am aruncat tigara pe jos.(Mi se-ntimpla rar, oricum, merg cu chistocul in mina pina la primul cos). Maxim respect Doina si Silviu care umbla cu scrumierele, inchise etans, dupa ei, pe strada. Eu sunt inca la stadiul de a umbla cu ceva cartonat la mine, in care-mi pot stinge tigara. Cind ies undeva - fie ca-i plaja, fie ca-i padure, fie ca-i riul, ramul, mi se pare o imbecilitate sa-mi arunc tigara pe jos. Punct. Sunt un/o imbecila daca fac asa ceva.
Cunosc tzishpe mii de persoane care-si pastreaza casa luna, fara nici un firicel de praf, nu ar lasa pe nimeni sa intre in sanctuar fara sa le faca nervii franjuri cu privire la regulile lor, dar isi arunca, cu maxima nonsalanta, hirtiile pe geamul de la masina. Mi s-a intimplat chiar aici, la Albion, si raspunsul a fost o tifna enervata, ca de ce ma dau eu mare, ca e spatiu public. TOGMAI! Acasa la tine poti sa te scarpini de matreata si la prostata, cind ai iesit din spatiul privat nu-i agresezi pe ceilalti cu: dinti nespalati, haine murdare, miros de transpiratie, fum de tigara, par murdar si, in general, cu o atitudine de "heh, ma pis pe voi, restul". Eu cred - si voi crede cu tarie, in continuare :-))) - ca e de o mie de ori mai acceptabil sa fiu murdara pe pielea mea, nu pe a altora.
Asa ca. Respectul incepe exact in momentul in care il acord. Iar spatiul public este spatiul al sute si mii si milioane de persoane. Fiecare individ are dreptul de a merge pe o strada curata. Multumesc.

15 comentarii:

Mai bine fara spunea...

Taps, dragul meu, stii cit te iubesc io

Dar tot iti rup nasul ala! Afara-i afara, nu-i inauntru :-)) Afara poate exista si optiunea mea de a fuma si a ta de a respira aer fara fum de tigara. Sa nu incepem, te rog eu frumos. E fix treaba mea ce fac eu cu plaminii, ficatul si alte organe ale mele.

Mai bine fara spunea...

Taps
Mie mi se pare ca esti tu mai catolic decit papa. Cu siguranta ca nu te deranjeaza atit de tare fumul meu de tigara in parc, pe strada, in statie, la plaja. Iar delimitarea se face exact asa: deranjul tau versus deranjul meu. Fumul de tigara nu e chiar Cyklon-B si printre toate miasmele si mizeriile pe care le respiram zilnic, fumul de tigara e chiar cel mai inocent. Uneori, placut :-))
De altfel, am citit si eu destule articolase de popularizare, am stat de vorba cu medici. Fumatul per se nu este cunoscut ca etiologie in nici o boala. Poate fi un factor de risc, agravant sau cum mai vrei tu - la mine, de-o pilda, este factor agravant pentru ca tigara mareste - usor -, tensiunea, iar eu sunt deja hipertensiva, normal ca e contraindicat -, dar stii ce mi-au interzis medicii cu strictete? Nu fumatul - desi, desigur, ar fi mai bine sa nu fumez -, ci SAREA. Si, bineinteles sa nu ma enervez, dar asta chiar ca-i imposibil. Asa ca. Nu te mai victimiza atit, ca nu atenteaza fumatorii la arul tau curat. Colosii industriali si Statele Unite, care refuza, in continuare sa semneze tratatul de la Kyoto, aia sunt atentatorii, nu pirlitii de fumatori.

Mai bine fara spunea...

De-aia am zis ca esti mai catolic decit papa. Nu-ti place, foarte bine, stai la tine acasa, unde nu fumeaza nimeni si unde spatiul tau privat iti apartine in intregime. Pe strada mai vezi si fumatori, care te agrseaza pe tine mai putin decit ii agresezi tu cu atitudinea ta de "ma pis pe voi". Stim, sunt suficienti cacati si scuipati si pisati pe strada. Eu macar incerc sa limitez "pagubele colaterale" si tu vii si te intinzi ca brinza la prajit cu pretentiile tale. Nu vrei si un covor rosu de la tine de-acasa la serviciu?

Mai bine fara spunea...

Ba atitudinea ta e de cacat, cind imi spui mie ca te omor cu zile cu fumul meu de tigara in aer liber, cind tu respiri tone de praf, tone de spori din scuipatii si cacatii aia, si ca esti vexat daca ti-a trecut pe la nas miros de fum de tigara, nici macar fum adevarat, care ala se disipeaza imediat. Atitudinile astea intolerante si dispretuitoare - culmea, ca fostii fumatori se arata atit de indignati - ipocritilor! - ne fac pe noi, fumatorii, sa nu dam doi bani pe vaicarelile voastre ipohondre, cu aere de superiorite aiurea-n tramvai. Nici mie nu-mi pace trend-ul cretin care-i face pe barbati sa se dea cu tone de lotiuni de fata, de put de-mi vine sa vomit - asta atentat la nasul si la sanatatea mea! -, dar n-o sa m-apuc sa spun ca ma pis pe toti barbatii care fac asta.
Eu incerc sa adopt pozitia de mijloc, cu bunele si cu relele ei, solutia de compromis civilizat, nu compromis slugarnic, care sa ma injoseasca si sa ma faca sa ma simt ultimul om pentru ca fumez. Si o sa o spun pina o sa mi se usuce limba si o sa cada singura: Fumatul CHIAR nu ucide. In schimb, respiratul ucide sigur. Si invariabil.

Mai bine fara spunea...

Iar comparatiile tale cu violul... sa-ti fie jena de tine, bre. Nici daca te-as lua si te-as tine legat intr-o camera in care as aduna zece fumatori care te afuma non-stop o saptamina, nu se apropie.
Oricum, eu pe violatori i-as agresa altfel: i-as lega, le-as pompa frumusel in ei o Viagra si nu i-as viola.

Mai bine fara spunea...

Bineinteles ca nu e mai clar, nu compari doua categorii atit de diferite, ba chiar diametral opuse, pentru a-ti sustine argumentul. Violul e intotdeauna o actiune premeditata impotriva cuiva. Nu folosesti o categorie criminala ca un termen de comparatie cu o... atitudine. Fumatorii nu fumeaza premeditat sa te omoare pe tine. ASTA e lame. Atitudinea mea a fost de limitare si de toleranta, a ta de pisat pe orice conversatie, pe orice argument contra.
Plus amendamentul ca in spatiul public fumatul nu e interzis, nu-i ilegal. Adica, pe un drept al meu - da, atita vreme cit nu e scos in afara legii, e dreptul meu - eu ma comport limitativ si empatic, iar tu ca un barbar necivilizat. Eu zic, tocmai, ca e dreptul tau sa te deranjeze si ca trebuie tinut cont de asta, in conditiile in care nu traim singuri pe o insula pustie. Tu vii si te ratoiesti la mine: ia mai du-te-n pula mea cu argumentele tale. Ma duc, nici o problema, cu conditia sa fie teapana, nu vreo pula bleaga. Ca unul care se teme de orice geam deschis ca raceste la oo ma tem ca si fute cu pula intr-o soseta flausata, sa nu-l traga curentul de la gaura!

Si nici eu nu ma clintesc din convingerile mele!

Mai bine fara spunea...

Deci: cind interlocutorul meu ma aduce la un nivel de discutie ca asta: "și mă piș de sus pe orice contra-argument care mi se aduce, pentru că nu's argumente reale și suficiente", discutia e avortata din start, pentru ca se orienteaza din start ca un monolog. La faza asta:dar pe tema asta, da, sunt intolerant, dispretuitor, bagator de pula, cum vrei tu plus sapte grade de la mine. o putem intinde cat vrei, ma tin coaiele la orice polemica, dar de clintit din convingerea mea nu ma clintesc", ti-am raspuns cu faza asta: "Tu vii si te ratoiesti la mine: ia mai du-te-n pula mea cu argumentele tale. Ma duc, nici o problema, cu conditia sa fie teapana, nu vreo pula bleaga. Ca unul care se teme de orice geam deschis ca raceste la oo ma tem ca si fute cu pula intr-o soseta flausata, sa nu-l traga curentul de la gaura!"
Si era exact o replica la argumentele tale ca-ti bagi pula in argumentele mele!
Era firesc ca discutia sa ajunga in punctul asta. Io zic sa ne batem.

P.S. Ei, lasa, ca aia de la OTV nu fac glume asa de savuroase ca ale mele. Io-s foarte mindra de faza cu soseta flausata, hihihi.

Mai bine fara spunea...

Taps, sper ca suntem in regula. Doamne-feri de atacuri ad-hominem, si eu am luat "cruditatile" tale de limbaj drept ceea ce erau: suparare colorata pe situatie. (De altfel, stii ca-s obisnuita cu limbajul asta si ma amuza. By the way, ma intreaba un tip, la Albion, "Auzi, da' tu de ce vorbesti asa de urit?" Io: "Pentru ca am studii superioare".) Oricum, tu mi-ai explicat, intr-un final, ceea ce am scris eu in post: unii fumatori sunt de-o nesimtire uriasa. Stii cit e amenda in Londra daca iti arunci tigara pe strada? O mie de lire. Iar eu zic: Aferim, lege de asta si la noi! Dar cind tu vii si-mi zici ca te imbolnavesc ca fumez in aer liber nu te mai cred, si vreau argumente, nenica. Studii, statistici, ecografii si analize de urina.

Mai bine fara spunea...

Prostii. Mie-mi dovedesti ca-s violatoare in aer si ca iti reduc considerabil optiunea de a trai fericit cu Alzheimer pina la 200 de ani. Restu-s doar suprargumente de contribuabil suparat. Platesti cu mult mai mult anomaliile genetice, sau canceru'. Te rog. Tu esti un baiet inteligent.

Mai bine fara spunea...

Argumentu' meu era fix asta: fumatorii sa-si asume faptul ca placerea lor de a fuma nu poate si nu trebuie sa fie confundata cu lipsa de bun-simt. Tigara produce fum, scrum si chistoace si avem OBLIGATIA de a nu-i agresa pe ceilalti cu placerile noastre. De cealalta parte sigur ca ma astept sa nu-mi fie demonizata placerea, ca si cum as fi Breivik ala, ca nu sunt, daca fumez. Si eu am dreptul sa-mi placa ce-mi place mie, nu ce-ti place tie si a-ti aroga dreptul de a-mi spune tu mie ca fumatul meu in aer liber te imbolnaveste e pur si simplu fix asta: o aroganta. Mai bine spune ca te enerveaza mirosul si basta.

Cit despre cacati si scuipati... oailei. Ia sa-ti spun eu tie o poveste: pe cind lucram la Cosmo, abia ma angajasem, am aflat ca un tip care lucra la etajul trei - eu lucram la parter -, tot scuipa singe pe-acolo si boul nu se ducea la doctor, ca avea... de facut un rahat de videoclip cu muzica lui buna de nimic. Intr-o saptamina trei persoane din firma aveau TBC, me included. Am facut tratamentul ala crincen un an de zile, din cauza scuipatului aluia.
Eu nu-ti spun tie ce sa-ti placa si ce sa nu-ti placa. Eu cred ca exagerezi cind spui ca te imbolnavesc cu fumul meu de tigara in parc, la cabana, pe strada si ca, de fapt, nu-ti fac nimic, doar te siciie pe tine mirosul. Ceea ce e cu totul altceva.
Si, da, de cele mai multe ori am double standards. Toti avem. Ca e una sa-mi spuna un analfabet ca Suciu ca se pisa pe argumentele mele, si e alta ca mi-o spui tu,, un tip de pe blogul caruia am downloadat "Ciresarii" :-)))

Daca esti victima, e treaba ta sa demonstrezi agresiunea. Ca n-o sa vin eu, agresorul, sa-ti arat ca te-am violat.

Mai bine fara spunea...

Si ma supara fumul de tigara la masa pentru ca-s gourmet, bre. Vreau sa miros mincarea, sa-i cuantific aromele, sa o maninc inainte sa ma ating de ea. Fumul de tigara il cunosc prea bine si, daca o sa ma las vreodata de fumat, o sa ma las pentru ca m-am plictisit sa tot fumez de fiecare data aceeasi tigara. Adica am fumat toate aromele si basta.

Mai bine fara spunea...

Ba e fix si de-adevaratelea asa: EU am tras o linie, tu vii si impingi linia MEA mai departe si-mi spui ca nu-i bine unde-am tras-o eu, ca nu-ti convine tie. Foarte bine, atunci, tragem fiecare linia lui, cu amendamentul ca linia mea e toleranta si empatica, -si simpatica -, iar a ta e aroganta, dispretuitoare, dictatoriala, nesuferita, si, pe deasupra, mai are si un punct dupa ea!!!

Chiar, sunt cureoasa, cind va duceti voi acolo, la Plostina, imposibil sa nu fumeze cineva, tot asa le faci nervii ferfenita si alora, cu superioritatea ta morala, lingvistica si arta argumentatiei?

Mai bine fara spunea...

Sigur ca are, related to double standards, una spunem, dar daca fumeaza varu' Sile, pana mea, asta e. Contextul, mediul face toata diferenta si investeste cu sens o atitudine care, iata, azi poate fi asa - adica, daca stau eu cu prietenii mei la o bere, la mine acasa, fumam si cearceafurile, dar daca ma duc la un eveniment unde mai sunt si nefumatori, mai sunt si copii, ma abtin, naibii, sau ies afara - si maine altfel. Unul dintre atributele bunului-simt este exact faptul ca e flexibil si versatil, fara a-si pierde vreo secunda inflexibilitatea. La tine nu mai conteaza, suntem toti fumatorii, de-a valma, agresori nesimtiti. Ceea ce e reductionist, jignitor si fanatic, cam asea cum pentru babe toate femeile tinere sunt curve.
Bon, acuma - ce name calling? Am zis de o atitudine, pe care ai confirmat-o cu virf si indesat de la bun inceput. Ti-am spus-o si ti-o repet, discutia a fost incheiata de la "câine pân' la moarte, și mă piș de sus pe orice contra-argument care mi se aduce". Ei, in lumina acestei ultime fraze, desigur ca ai dreptate tu singur tie insuti iti.

Mai bine fara spunea...

Si nu, nu ai dreptate deloc, pentru ca eu am aratat de ce - spatiu inchis, nefumatori, copii - si am zis ca, pur si simplu nu se face sa-i agreseszi pe altii cu placerile tale. Tu vii si-mi spui: Nu ma agresezi numai in situatia descrisa de tine, ma agresezi peste tot. Bon, demonstreaza-mi, arata-mi macar o julitura, o vinataie, o ceva. "Pai, n-am cum, dar, de fapt, ma deranjeaza mirosul. Si ma deranjeaza si la tine acasa cind fumezi, ca daca stau sub tine, trece prin pereti. Si nu-mi place mie". Pai, sa fii sanatos daca nu-ti place. Mie-mi place.

Mai bine fara spunea...

In sah, cred ca asta s-ar numi o remiza. Daca pentru amindoi adevarata problema nu e fumatul, ci atitudinea care o insoteste (studiile alea cu fumatul pasiv sunt facute in spatii inchise), atunci suntem de acord. Nu fumul ma deranjeaza neaparat cind maninc, ci faptul ca nu sunt intrebata daca ma deranjeaza ca-si aprinde tigara. Eu de ce nu uit niciodata sa intreb? Mie, Sile al meu, imi face dintii rau de tot: "Pai si tu fumezi, pai ce te deranjeaza taman acuma, pai, ia-ti farfuria la tine-n camera) sau, mai pe scurt, "Cacat, ce de fite ai in tine)
Oricum, Tapire draga, linia ta tinde catre infinit. A mea e mai modesta.

De unde mă citesc

free counters

Persoane interesate

Despre mine

N-am cine stie ce de spus, ma cam fascineaza lumea, restul e...literatura